Psiholog Oradea -Simona Hint

Psiholog Oradea-Simona Hint-tel:0740054037 ; e-mail:hint_simona@yahoo.com

O zi din viata mea, exact de ziua mea: “CASTELE DE NISIP”

O sa va relatez o intamplare din viata mea, de ziua mea.

In acest an de  ziua mea eram pe maluri marii, fiind departe de tumultul statiunii pe o plaja izolata, copila mea a incercat sa imi ofere cel mai frumos cadou posibil. Ce puteafi oare?

Totul era linistit in acel loc mirific, natura oferea relaxarea maxima:  caldura  soarelui, adierea vantului care aducea  mirosul de sare din mare, si culoarea albastra care unifica marea cu cerul. Era cel mai frumos cadou de la natura intr-un cuvant RELAXARE. Dar asta nu  era tot, ca si cadou. ….

Privirea mea era departe la fel si gandul, si deodata  fetita mea, m-a surprins prin a ma stiga:

– Mami azi e ziua ta! O sa iti ofer cel mai frumos cadou posibil din lume.

Eu fiind foarte surprinsa, ma gandeam ce anume pot  primi pe o plaja izolata.

  • „Mami, azi vei fi o printesa, printesa ta din desenele cu Sandy Bell”.
  • Cum ai sa reusesti tu sa ma transformi in aceea printesa ?
  • “O sa iti construiesc cel mai frumos castel din nisip, tu niciodata nu ai avut un castel al tau, stiu ca ti-ai dorit enorm sa fie plin cu trandafiri. Eu azi o sa pot sa iti ofer acest lucru”.

Plaja  avea un nisip foarte fin, cu foarte multi copii, care inotau, cautau scoici, toti se distrau in felul lor.

Fetita mea, a inceput  sa construiasca un castel, in  jumatate de ora castelul prindea contur, scoicile tineu locul trandafirilor. Era un  castel deosebit, era un cadou mult dorit, acel castel mi-a implinit visul copilariei: sa fiu o printesa si sa locuiesc intr-un castel plin cu trandafiri.

In jurul castelului nostru s-au adunat o multime de copii care admirau castelul.

Din departare se zarea un copil care alerga spre noi , s-a oprit in dreptul castelului si a urlat cat l-a tinut gura: – acest nisip este  magic, aici e un loc secret, din  pisipul acesta a iesit  un castel asa de mare”.

Au inceput copiii sa alerge dupa lopata, galeata, toti s-au adunat in jurul nostru si au inceput sa construiasca castele. Ele incepeau sa prinda forme, mai mari, mai inalte, mai modelate,  lucrau pe echipe, se ajutau, isi acceptau ideiile, colaborau foarte bine, erau precum niste furnicute muncitoare, deoarece acel nisip in acel loc  era  extrem de magic.

In doua ore aveam in jurul nostru  14 castele, erau cele mai frumoase, parca eram la o expozitie.

In tot acest timp am stat si am privit acei copii minunati care intradevar ma faceu sa ma simt ca o printesa, Privind acei copii, mi-a dat seama cat de importanet este ca ceva sa  fie magic, prin acea magie nisipul a prin putere. Eram  pe acea plaja de 5zile si nici intr-o zi nisipul nu a fost magic, doar in acel moment in care acel copil i-a dat putere.

De ce oare in aceea zi era magic, de ce in accea zi ei au reusit sa faca o expozitie de castele.

Ce reprezinta de fapt magicul , ce il facea magic?

– PUTEREA  ATRIBUITA  LUCRULUI  RESPECTIV .

Un copil a dat PUTEREA nisipului, spunand ca e magic, restul copiilor  la auzul cuvantului MAGIC, au inceput sa reactioneze, in viziunea lor puterea  era atribuita nisipului.

De ce noi adulti la fel ca si copiii, dam puterea altora sau altor lucruri sau obiecte?

In cazul acestor copii care au facut acele castele superbe, unde era puterea?

-In mainile lor, ei au facut acele lucruri minunate, nisipul era un nisip normal fara nici o putere speciala.

Puterea este la noi, nu la alti, dar noi dam putea altora din teama de a nu gresii, de a fugi de consecinte si responsabilitate.

Oare suntem doritori sa  constientizam ca suntem responsabili de propriile actiuni, din teama de  a raspunde, de consecinte, ne place sa lasam totul in voia sortii: “ Cum o vrea Domnul”. Puterea ne apartine de a face ceva, de a realize ceva, de a lua o decizie.

Era cea mai fericita zi, aveam puterea sa ma bucur de un castel de nisip, avem puterea sa ma simt printesa pentru o zi. Magia nisipului din acel loc, a adunat acei copii in jurul meu, construind 14 castele. Eram o printesa cu 14 castele, in loc de unul.

Fetita mea si-a dat puterea si a reusit sa ma transforme intr-o printesa pentru o zi

Aveam puterea sa cred ca toate erau construite pentru mine, si ca visul meu din copilarie era implinit.

Puterea este in maini, in ratiune ,in dorinta, in vointa noastra.

Puterea este capacitatea noastra!

Cu aceasta cale tin sa multumesc tuturor copiilor care m-au invatat ce insemana sa atribui puterea si cui trebuie sa o atribuim.

 

Psiholog , psihoterapeut Simona Hint tel 0740054037